wat is vetluis (en hoe kom je er vanaf)?

Gepubliceerd op 18 maart 2023 om 11:40

Vetluis: de naam roept associaties op van kriebelende beestjes als hoofdluis en bladluis. Maar nee, vetluis is geen luis, maar een vettige smurrie die in je wasmachine achterblijft na het wassen. Het stinkt en het kan vieze vlekken op je witte was maken die je er lastig uit krijgt.

Maar wat is die smurrie nou precies?

 

De substantie die vetluis of wasluis wordt genoemd, bestaat onder andere uit zeepresten, pluisjes, huidschilfers, huidvetten en haren. Daarin ontwikkelen zich bacteriën, die ervoor zorgen dat je wasmachine gaat stinken. Je ziet de smurrie vaak in de rubbers rond het deurtje van je wasmachine. Tegenwoordig komt vetluis vaker voor dan vroeger, omdat we steeds minder heet zijn gaan wassen. Als je op een lagere temperatuur wast, lost het wasmiddel vaak niet helemaal goed op.

 

Voorkomen

Vetluis voorkomen? Dan kun je het beste wassen met een vloeibaar wasmiddel, in plaats van waspoeder. Als je wast op 30 of 40 graden lost vloeibaar wasmiddel namelijk beter op dan poeder. 

Natuurlijk is het nooit helemaal te voorkomen, maar het helpt wel.

 

Niet te veel wasmiddel

Let er ook op dat je niet meer wasmiddel gebruikt dan de aangeraden hoeveelheid op de verpakking. Als je te veel wasmiddel gebruikt, ontstaat er veel schuim wat kan achterblijven in de rubbers en slangen van de wasmachine. En daarin gedijen bacteriën goed.

 

Heet wassen

De vetluisbacterie gaat pas dood bij temperaturen boven 57 graden Celsius. Daarom is het verstandig om elke maand een hete was te draaien op 90 graden, bijvoorbeeld je beddengoed of handdoeken. Daarmee doodt je de bacteriën die op dat moment in je wasmachine aanwezig zijn. Een was van 60 graden is vaak net niet heet genoeg om alle bacteriën te doden.

 

Wasmachine regelmatig schoonmaken

Maak iedere 4 weken je wasmachine schoon met onze wasmachinereiniger.

Een hygiënische kalkverwijderaar met een geur verwijderende formule: onmisbaar voor wie zijn wasmachine nieuw leven wil inblazen en voor wie reinheid en hygiëne nastreeft en nare geurtjes wil laten verdwijnen.

 

Dankzij de innovatieve geurverwijderaarstechnologie verdoezelen de speciale actieve moleculen de geur niet, maar reageren ze direct, waardoor de geur wordt afgebroken en een frisse en opwindende schone geur vrijkomt. Cura lavatrice zorgt voor een doeltreffende anti-kalkwerking en een diepe hygiëne van de wasmachine.

 

Gebruik als ENKELE DOSERING. Voor het beste resultaat herhaalt u de cyclus één keer per maand.
1. De wasmachine leegmaken
2. Reinig de kuip met een paar druppels product
3. Reinig de rubbers en verwijder alle vuilresten
4. Giet het hele flesje in het wasmiddelbakje.
5. Voer een was cyclus uit op 90°C zonder voorwassen.

 

Ben jij net zo enthousiast geworden als ons, klik dan snel op de link hieronder voor deze wasmachinereiniger!

https://www.geurbijdewas.nl/product/5680546/wexor-cura-lavatrice-wasmachinereiniger-anti-kalk-odori-remover

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.